Ryba na 100 sposobów – Rybaliada 2015

31.08.2015

Gminny Ośrodek Kultury w Krzywem z okazji Światowego Dnia Rybołówstwa zorganizował RYBALIADĘ 2015. Podczas tego dnia odbyły się zawody wędkarskie, warsztaty artystyczne dla dzieci i dorosłych, występ teatru Zamaniony który przedstawił sztukę gwarą „O wiegierskiej siei”. Podczas Rybaliady zorganizowano również warsztaty kulinarne Ryba na 100 sposobów, podczas których mogliśmy spróbować pysznych dań których podstawą była ryba.

Zobacz fotorelację RYBALIADA 2015

Ryba na 100 sposobów przepisy:

Krystyna Gałażyn – Krzywe
Rolada szpinakowo – łososiowa

P6274202

Składniki:
– 3 jajka
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki posiekanego odmrożonego szpinaku
– łyżeczka proszku do pieczenia
–1/4 łyżeczki soli
– 1 opakowanie sera feta
– kawałki wędzonego łososia
– śmietana

Ubić na sztywno białko, dodać żółtko, mąkę, szpinak, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 150 stopni przez 10 – 15 minut . Ciepłe ciasto zwinąć w rulon, pozostawić do wystygnięcia. Opakowanie sera feta rozcieńczyć odrobiną śmietany tak aby powstał gęsty krem. Kremem smarować rozwiniętą roladę, ułożyć kawałki wędzonego łososia. Następnie dobrze zwinąć i schłodzić w lodówce.

Zofia Tarasiewicz – Nowa wieś
Zupa rybna

_MG_6402
Składniki:
Wywar : włoszczyzna, marchew, pietruszka, seler,
1kg ryby (szczupak, okoń, karaś) skropić cytryną
Przyprawy, pieprz, papryka

Włoszczyznę oraz pozostałe warzywa umyć i włożyć do garnka z wodą i gotować 15 – 20 minut. W oddzielnym garnku gotujemy rybę, po ugotowaniu obieramy ja z kości i skóry. Następnie odcedzamy warzywa kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka z rybą również obraną. Dodajemy więcej warzyw, w tym cebulę, przyprawiamy i gotujemy dalej. Możemy dodać śmietanę bądź jogurt. Zupa jest treściwsza jeżeli dodamy pulpety z ryby.

Klaudia Jagłowska – Suwałki
Szczupak faszerowany

P6274148
Składniki:
– szczupak – 2,5 kg
– 1 cebula
– 2 jajka świeże
– bułka tarta
– włoszczyzna
– przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz)

Odcinamy głowę szczupaka od reszty i czyścimy. Pozostałą cześć szczupaka wypatroszamy wzdłuż brzucha, starając się nie uszkodzić skóry. W garnku gotujemy wywar z włoszczyzną z kośćmi i głową. Mięso szczupaka mieszamy z bułką tartą, pokrojoną drobno cebulą z jajkiem. Następnie faszerujemy skórę farszem, zszywamy szczupaka i gotujemy przez 30 – 60 minut.

Stanisława Dąbrowska – Zielone Drugie
Naleśniki z rybą

P6274169
Składniki:
Ciasto (mąka, mleko, woda gazowana, jajka, olej )
Farsz (1 kg ryby miruny mrożonej w kostkach, 2 małe cebulki, 3 marchewki, 1 jajko, jarzynka)

Placki naleśnikowe smażymy na patelni, ma być na tyle rzadkie że będzie rozpływało się na patelni, a oleju dodajemy odrobinę do ciasta gdyż nie używamy go na patelnię do smażenia placków naleśnikowych. Przygotowujemy farsz przez zeszklenie cebulki. Dodajemy marchewki wcześniej po tarkowanej na tarce o większych oczkach. Odkładamy farsz do miski i smażymy rybę na patelni. Przestudzamy usmażoną rybę, dodajemy jajko, jarzynki i mieszamy. Nakładamy na placki naleśnikowe i składamy naleśnik oraz podsmażamy.

Szymon Kozicz – Suwałki
Sushi

_MG_6606
Produkty:
– ryż do sushi (2 szklanki ryżu na 8 rolek)
– sezam czarny
– sezam biały
– Wodorosty Nori Platinum
– rzodkiew japońska – marynowana
– awokado
– ogórek
– mango
– łosoś wędzony
– sielawa wędzona
– śledź solony
– glony wakame
– serek czosnkowy
– sos sushi do ryżu
– pasta wasabi
– świeża pietruszka

Ryżu nie moczymy, za to bardzo dokładnie płuczemy, aż woda będzie przezroczysta. Wsypujemy odmierzony ryż do garnka i gotujemy z wodą i od czasu do czasu mieszamy. Kiedy ryż nie przywiera do garnka a woda odparowała dodajemy sezamu czarnego i białego; mieszamy energicznie. Teraz trzeba przygotować matę bambusową, na której kładziemy płat suszonych wodorostów (nori) lśniącą stroną do dołu. Zanurzamy ręce w wodzie żeby ryż się nie przyklejał a ryż nabieramy dłońmi równomiernie rozprowadzamy na płacie nori. Na ryżu rozprowadzamy pasek wasabi, serek czosnkowy oraz inne przygotowane produkty nie zapominając o najważniejszym składniku sushi jakim jest awokado. Następnie rolujemy całość i kroimy w plastry. W osobnym naczyniu podajemy sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi przed zjedzeniem.