Ośrodek Czytelnictwa i Kultury Gminy Suwałki

Projekt ma na celu przeprowadzenie cyklu warsztatów kulinarnych odwołujących się do tradycji kuchni regionalnej wsi Sobolewo. Motywem przewodnim będzie „Soczewiak”, potrawa bardzo dobrze znana mieszkańcom Suwalszczyzny. Danie z pogranicza kultur polskiej i litewskiej, uważane kiedyś za typowe danie ubogich. Przepisy na wykonanie soczewiaków są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Warsztaty poprowadzą seniorki z Sobolewa, doświadczone w sztuce kulinarnej, specjalizujące się w potrawach kuchni regionalnej.
Uczestnikami warsztatów będą wszyscy zainteresowani, niezależnie od wielu, dzięki czemu warsztaty będą miały charakter międzypokoleniowy.

Podsumowaniem działań będzie konkurs na najsmaczniejszą potrawę z soczewicy. To wydarzenie będzie obchodzone jako „Dzień soczewiaka” w Sobolewie – szczególne wydarzenie dla mieszkańców, podczas którego będą mogli poznać najstarsze przepisy i dowiedzą się, kto robi w okolicy najlepsze soczewiaki oraz czyj przepis znajdzie się na wydanej z tej okazji kartce okolicznościowej. Podczas wydarzenia odbędzie się wiele zabaw i konkursów dotyczących tradycji wyrabiania Soczewiaka.


    Skip to content